Skip links

Вакцинација

Превентивна здравствена мера која на безбедан и ефективан начин спречава појаву болести

ВАКЦИНАЦИЈА

Дом здравља „Смедерево“ Смедерево је отворио пункт за масовну вакцинацију 20.01.2021. године у Центру за културу Смедерево. 28.04.2021. пункт је премештен у Спортску халу Смедерево на адреси Ђуре Даничића бр. 6. До сада је дато преко 50000 доза (првих-преко 29000, а комплетно вакцинисаних око 21000).

09.07.2021. пункт за вакцинацију је премештен у приземљу Дома здравља Смедерево (тзв. зграда Медицине рада). Радно време пункта је од 07 до 14 часова, радним данима. Вакцинација се обавља без заказивања. Мобилни тимови Дома здравља „Смедерево“ Смедерево су дали преко 500 доза непокретним и полупокретним пацијентима у кућним условима. На располагању су све вакцине одобрене од стране Агенције за лекове Републике Србије.

Све информације о вакцинацији можете добити на телефон: +381 (62) 882-5923.

ИНФОРМАЦИЈЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ
Информације Смедерево:
+381 (62) 882-5923
Радно време:
Радним данима од 07:00 до 14:00
Информације:
vakcinacija.gov.rs
ВРАТИМО ЗАГРЉАЈ ВАКЦИНАЦИЈА ДО КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА. ДА ПОБЕДИМО ЗАЈЕДНО!

Пандемија корона вируса односи многобројне животе, остављајући траг не само на појединце, већ и на целокупно друштво и економију широм света.

Сводоци смо да свако може да оболи, а тешка клиничка слика и лечење у болници могу да оставе дуготрајне последице.

Вирус неће сам нестати, на њега не утичу ни временске прилике, ни топлота ни хладноћа, још увек нема лека.

Многобројни стручњаци широм света су предано радили на радили на развоју вакцина као најефикасније мере превенције, која спречава да се особа теже разболи уколико дође у контакт са корона вирусом.

Зашто да се вакцинишемо против COVID-19?

Да сачувамо своје здравље
Способност вируса да изазове болест је слабија уколико је особа вакцинисана.
Да ли сте чули да је нека особа недавно добила велике богиње ? Сигурно нисте, јер је ова болест коју изазива вирус одавно искорењена управо захваљујући вакцинацији.
Да створимо колективни имунитет и заштитимо и оне који не могу да буду вакцинисани.
Бакцинисање великог броја људи онемогућава вирусу да се лако преноси. То онда штити и оне који из неког разлога не могу да буду вакцинисани. Ако се не вакцинише велики проценат популације, вирус ће се и даље несметано ширити и односити своје жртве. Када се вакцинише довољан број људи и створи колективни имунитет биће могућ повратан на начин живота пре пандемије. Зато је битно да се свако од нас вакцинише.

– Коју вакцину изабрати?

Све вакцине против COVID-19 које је одобрина Агенција за лекове и медицинска средства су ефикасне и безбедне и зато је било која од њих добар избор. За више информација о вакцинама погледајте интернет страницу vakcinacija.gov.rs

Да ли је вакцина безбедна ?

Вакцина је безбедна. Свака регистрована вакцина је испитана кроз више фаза пре него што је одобрена за употребу. Реакције које се могу јавити након вакцинације обично су благе и краткотрајне (могу се јавити бол на месту убода и симптоми сличних грипу, на пример малаксалост и бол у мишићима, главобоља, или повишена температура) и настају услед имунолошког одговора организма. Неке озбиљније реакције након имунизације су могуће, али су изузетно ретке. Све досадашње реакције на вакцине забележене широм света су у складу са очекиваним ефектима и не представљају препреку за наставак вакцинације.
Веома је важно знати да су последице COVID-19 по живот и здравље неупоредиво веће него ризик од реакције након вакцинације.

Да ли свако може да прими вакцинацију против COVID-19?

Вакцинација се не препоручује особама које су алергичне на било који састојак вакцине. За сада се не вакцинишу ни деца и млађи од 18, односно 16 година, зависно од врсте вакцине. Не би требало да се вакцинишете уколико имате повишену температуру и друге симптоме COVID-19 или неке друге инфекције. Особе које болују од хроничних болести или су склоне озбиљним алергијским реакцијама треба да се обрате свом изабраном лекару за све информације у вези са вакцинацијом.
Додатне информације о вакцинацији можете да добијете и од здравственог особља приликом вакцинације.

Када се стиче имунитет након вакцинације?

Све вакцине спречавају развој болести COVID-19, након примљене две дозе које се дају у размаку од око 3 недеље, или дуже, у зависности од врсте вакцине. Прва доза вакцине неће обезбедити довољну заштиту. Тек након неколико недеља може се очекивати да ће највећи број вакцинисаних бити заштићен. Досадашњи резултати показују да вакцине штите у периоду од најмање 8 месеци, а очекивања су да ће заштита трајати и дуже.

Да ли вакцину треба да приме и особе које су прележале COVID-19?

Особе које су биле инфициране коронавирусом, без обзира на то да ли су имале симптоме болести или не, могу да буду вакцинисане вакцином против COVID-19, с тим да је потребно да прође најмање четири недеље од оздрављења, односно да особа буде здрава у моменту вакцинације.

Република Србија је међу првим земљама у Европи и свету у којима је вакцинација против COVID-19 отпочела, а број вакцинисаних са обе дозе вакцине сваким даном је све већи.

Све док се не вакцинише довољан број људи неопходно је да се сви придржавамо мера заштите.

Кључне мере за заштиту од заражавања вирусом корона су ношење маски, хигијена руку и респираторна хигијена и одржавање физичког растојања међу особама од најмање два метра.

Здравствене службе